Arbeidsongeschiktheid goed geregeld

Ondernemers hebben – anders dan bij mensen in loondienst – geen recht op een uitkering van de overheid bij arbeidsongeschiktheid. Hier moet je dus zelf iets voor regelen. Arbeidsongeschiktheid staat al jaren hoog in de lijst van zaken waar ondernemers niets of te weinig voor regelen.

Moet jij je huis uit?

Heb jij nagedacht over het risico dat je langdurig ziek wordt?
Wordt jouw hypotheek dan nog steeds betaald? En kun je auto blijven rijden? En goed voor je gezin zorgen? Of krijg jij dan serieuze geldzorgen en moet je misschien zelfs je huis uit?

Onbetaalbaar?

Ben jij één van die ondernemers die denkt dat een oplossing voor arbeidsongeschiktheid onbetaalbaar is? Lees dan vooral even verder.
Er zijn een aantal (betaalbare) oplossingen om de financiële risico’s bij arbeidsongeschiktheid aanzienlijk te verminderen.

Crowdsurance

Een van de alternatieven voor een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering is crowdsurance. Crowdsurance is een online platform voor het delen van risico’s.

Ik ben enthousiast over SharePeople, omdat je daar betaalbaar je arbeidsongeschiktheid én je pensioen in één keer kunt regelen. Via SharePeople delen BrightPensioen leden het risico op arbeidsongeschiktheid onderling met andere Bright leden. Maandelijks zetten ze een bedrag opzij voor eventuele zieken. Is er een lid ziek, dan krijgt hij of zij een maandelijks inkomen, geschonken door de andere leden.

Het grootste deel dat niet gebruikt wordt voor giften gaat in de pensioenpot! Hoe handig is dat? Je kunt er ook voor kiezen om je inleg weer op te nemen en ergens anders voor te besteden. Je hebt dus veel vrijheid.

Schenkkring

Een schenkkring is een club van ondernemers die op een sociale manier elkaar een bedrag schenken bij ziekte. Het Broodfonds – opgericht in 2006 – is één van de meest bekende vorm van een schenkkring. In een schnkkring stort je een bepaald bedrag op een rekening bij een bank. Dit bedrag stort je iedere maand tot je een bepaalde buffer hebt opgebouwd. Als iemand ziek wordt ontvangen de mede leden van de schenkkring een betaalverzoek voor een deel van het bedrag wat nodig is om de zieke te helpen met zijn of haar inkomen. De inleg in een schenkkring is niet aftrekbaar.

AOV

De traditionele oplossing is een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Je sluit een verzekering af, waarbij je afspraken maakt over de voorwaarden. Een AOV keert periodiek uit bij ziekte van de verzekerde ondernemer.

Na 2 jaar

Het grootste nadeel van crowdsurance en schenkkringen is dat die een oplossing bieden voor maximaal 2 jaar. Je moet dan dus goed nadenken of je iets wilt regelen na 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Er zijn verzekeringen die pas uitkeren na 2 jaar. Dan combineer je crowdsurance of een schenkkring met een AOV. Er zijn overigens ook op dit gebied mooie ontwikkelingen. Het zou me niets verbazen als er in 2022 een ‘onderlinge’ is die een goede oplossing biedt voor als je langer dan 2 jaar ziek bent.

Minimaal regelen

Het regelen van een vangnet voor arbeidsongeschiktheid is een persoonlijke keuze en daarbij afhankelijk van vele factoren. Ik raad je aan om minimaal te regelen wat je écht nodig hebt om te kunnen ‘overleven’.

Heb je wel vragen over arbeidsongeschiktheid of andere geldzaken? Of kom je er nog niet helemaal uit in jouw persoonlijke situatie? Maak dan vrijblijvend een (gratis) afspraak, ik spreek je graag!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp