Btw en corona

 

 

“Eind van deze maand moet ik als ondernemer de btw-aangifte doen. Gelden de nieuwe belastingmaatregelen ook voor btw?”

Waar moet je op letten bij je btw-aangifte?
Het eerste kwartaal van 2020 is afgelopen. Het is weer tijd voor de btw-aangifte.
Deze bijzondere tijd vraagt om bijzondere aandachtspunten. We zetten ze voor je op een rij.

Wel aangifte, nog niet betalen
Je moet duidelijk onderscheid maken tussen het doen van aangifte van belasting en het betalen van de belasting. Voor het doen van aangifte is geen bijzondere regeling, die moet gewoon op tijd gedaan worden. Voor de meeste ondernemers is dat voor het eind van de maand april.
Voor de betaling van de btw kun je uitstel vragen.

Uitstel van betaling
Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. Ondervind jij betalingsproblemen, dan schiet de overheid je te hulp. Je kunt corona-uitstel van betaling aanvragen voor een periode van 3 maanden. Verwacht je dat de betalingsproblemen langer duren, dan kan de termijn van 3 maanden verlengd worden. Daar moet je dan wel bewijs voor aanleveren. Dat hoeft voor de eerste termijn van 3 maanden nog niet. Let op: uitstel is géén afstel! Uiteindelijk zul je de belastingaanslag wél moeten betalen.

Online aanvragen
Hoe vraag je uitstel aan? Dit kan online op de website van de Belastingdienst. Je vraagt dan in één keer uitstel aan voor het betalen van alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw omzetbelasting) en loonbelasting. Je hebt hiervoor je DigiD nodig.
Via deze link kun je inloggen bij de Belastingdienst: online uitstel aanvragen

Schriftelijk aanvragen
Je kunt ook schriftelijk uitstel vragen. Je wacht dan tot je een aanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen. Dat is het moment dat je opnieuw in actie komt. Je schrijft een brief van de Belastingdienst, waarin je om bijzonder uitstel van betaling vraagt.
Om jou te helpen hebben wij een voorbeeldbrief gemaakt: download voorbeeldbrief

Melden betalingsonmacht
Kom je in aanmerking voor corona-uitstel van betaling en ben je bestuurder van een BV of Stichting? Dan hoef je de gebruikelijke melding betalingsonmacht ter voorkoming van bestuurdersaansprakelijkheid niet te doen. Deze bijzondere tijd vraagt om bijzondere regelingen.

Vragen
Heb je nog vragen? Kom je er niet helemaal uit?
Maak een afspraak in onze online agenda. We helpen je graag verder!