Buitenlandse btw vóór 1 oktober terugvragen

Ondernemers kunnen uiterlijk 30 september een teruggaafverzoek indienen bij de Belastingdienst voor de btw die zij in in het vorige kalenderjaar in andere EU-landen hebben betaald. Deze datum is bindend!

Verzoek om teruggaaf
Deze buitenlandse btw kun je terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Je kunt daarvoor deze internetsite gebruiken. Hiervoor heb je wel inloggegevens nodig, die je bij de Belastingdienst kunt aanvragen. De fiscus regelt dan dat het verzoek wordt doorgestuurd naar het EU-land waar je de btw wilt terugvragen.

Inloggegevens
Je kunt nagaan of je voldoet aan de voorwaarden met het hulpmiddel Inloggegevens voor terugvragen btw uit EU-landen. Als je voldoet aan de voorwaarden, leidt het hulpmiddel je naar het formulier ‘Aanvraag inloggegevens teruggaaf btw uit andere EU-landen’. Let op: deze inloggegevens zijn niet hetzelfde als die voor het beveiligde gedeelte voor ondernemers van www.belastingdienst.nl. Als je nog geen inloggegevens hebt, vraag ze dan op tijd aan! Het duurt een paar (maximaal vier)) weken, voordat de Belastingdienst de inloggegevens ter beschikking stelt. En je moet wel voor 1 oktober je aanvraag indienen!

Drempelbedragen
Doe je een verzoek over een kalenderjaar? Dan moet het btw-bedrag dat je terugvraagt tenminste € 50 zijn. Doe je een verzoek over een kwartaal? Dan moet het btw-bedrag dat je terugvraagt tenminste € 400 zijn.

Voorwaarden per land
Elk EU-land kent z’n eigen verplichte voorwaarden die nodig zijn voor het terugvragen van btw uit dat land. Welke dat zijn kun je lezen in het document ‘Vereisten voor verzoek om teruggaaf btw uit andere EU-landen (per land).

Je boekhouder kan je helpen
Vind je het lastig of heb je geen zin om zelf de btw terugvragen? Je kunt dit uitbesteden aan een intermediair. Dit kan je boekhouder of accountant zijn. Je hebt dan wel zelf inloggegevens nodig, omdat je iemand anders moet machtigen om voor jou te handelen.