Investeringen en KIA voor ondernemers

 

22 oktober 2014

KIA?! Ja klopt, d at is een Zuid-Koreaans automerk. Maar ook een vakterm voor fiscalisten en boekhouders. Investeringsaftrek zegt je waarschijnlijk meer en ja, je kunt daar als ondernemer belastinggeld mee besparen.
Dat zal je aanspreken!

Opkomende zon
Ik kan het niet nalaten om even te wijzen op de betekenis van de naam van het automerk. Het karakter ‘ki’ staat voor het opkomen van de nieuwe zon.
De ‘a’ staat voor het continent waar Kia vandaan komt, Azië.
Een aantal van mijn lezers, weet waarom er een zonnebloem in mijn logo staat.
Wie dat nog niet weet kan het lezen op http://www.anitavangelder.nl/over-anita-van-gelder. Wellicht moet ik bij een restyling van mijn logo eens denken aan Ki-Wezep

Wat is een investering?
Een investering is de aanschaf van een bedrijfsmiddel, dat langer dan een jaar meegaat en € 450,00 of meer kost. Het maakt niet uit of het bedrijfsmiddel nieuw of tweedehands is. Deze bedrijfsmiddelen worden ook wel ‘activa’ genoemd.

Afschrijven
De kosten die je maakt voor je bedrijfsvoering, kun je meestal aftrekken van de opbrengsten om de winst van je bedrijf te bepalen. Bij investeringen mag je deze kosten niet ineens aftrekken. Het verspreiden van deze aftrekbare kosten over meerdere jaren heet afschrijven. Meestal is de minimale afschrijvingstermijn 5 jaar.
Dit geldt ook wanneer je denkt dat je bedrijfsmiddel het niet zolang gaat volhouden.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Elk nadeel heeft z’n voordeel. De Nederlandse overheid wil naast de beperking van de aftrekbaarheid van kosten ook stimuleren dat er investeringen worden gedaan. Hiervoor is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ingezet.
Als je in 2014 een bedrag tussen € 2.301,00 en € 306.931,00 investeert, dan kun je in aanmerking komen voor deze investeringsaftrek. Deze investeringsaftrek kan oplopen tot wel € 15.470,00. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek (er zijn een paar uitzonderingen, zoals de personenauto en onroerend goed).

Dit jaar nog investeren?
Het kan dus interessant zijn om nog dit jaar een investering te doen. De hoogte van de investeringsaftrek is vastgelegd in een oplopende staffel. Wil je hier meer over weten? Neem dan even contact op met je boekhouder of accountant, die kan je verder helpen.