Kredietbeperking – niet betalen

Kredietbeperking is een negatieve korting (een toeslag dus) die je meestal niet hoeft te betalen. Bedrijven maken gebruik van kredietbeperking in een poging de kosten van de krediettermijn te beperken. De opslag mag de betalende partij aftrekken bij tijdige betaling. Ik heb het nog nooit betaald, ook niet als ik betaalde na de gestelde vervaldatum.

Kredietbeperking en betalingskorting – het verschil

Verwar deze kredietbeperking niet met betalingskorting. Betalingskorting is een factuurkorting die bedrijven soms geven bij een spoedige betaling, vaak als direct contant wordt afgerekend. Dit is een veel positievere stimulans om tijdig te betalen dan een kredietbeperking.

Waarom kredietbeperking?

Kredietbeperking wordt gebruikt om klanten sneller te laten betalen. Dit versterkt de liquide positie van de leverancier, die vervolgens ook geen tijd en moeite kwijt is aan het incasseren van het bedrag. Er zijn genoeg bedrijven die het betalen, dus alles wat betaald wordt is winst.

Betalingsverplichting

Er bestaat overigens geen wettelijke verplichting om de kredietbeperking ook daadwerkelijk te betalen, ook al wordt na de vervaldatum betaald. Het kan zijn dat je akkoord bent gegaan met leveringsvoorwaarden, waarin de kredietbeperking is opgenomen. Dan wordt het natuurlijk anders. Maar als het een eenzijdige actie van je leverancier is: niet betalen!!

Hoe zit het met de btw?

De kredietbeperking kun je van de factuur afhalen, maar hierover wordt geen btw berekend. Je mag het btw-bedrag dan ook niet aanpassen.

Niet betalen

Je hebt het al geraden, ik adviseer niemand om kredietbeperking op een factuur te zetten. Ik zie het als een motie van wantrouwen naar je klanten, die je bij voorbaat al beschuldigt van te laat betalen. De kredietbeperking hoeft immers niet betaald te worden wanneer de factuur tijdig wordt betaald.
Ben je afnemer: kredietbeperking niet boeken en niet betalen!

Alternatief

Ben je leverancier: er zijn veel betere manieren om een goed betalingsgedrag van je klanten te stimuleren! Heb jij iets leuks bedacht? Laat het me weten. De leukste ideeën zal ik in mijn volgende nieuwsbrief noemen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp