Ontslagbrief voor je boekhouder

Heb jij er wel eens over nagedacht om je boekhouder te ontslaan? Heb jij al inzicht in je cijfers van 2022? Helpt je boekhouder je om winst te maken? Of loop je steeds weer achter de feiten aan?

Dit is de tijd om over te stappen! Samen met mijn team help ik jou graag om weer opnieuw grip te krijgen op je bedrijfsfinanciën en goede keuzes te maken voor een financieel gezond bedrijf.

Beste [naam boekhouder],

Dit is mijn ontslagbrief voor jou. Maar voordat we afscheid nemen, wil ik je eerst nog enorm bedanken.

Bedankt voor het overtypen van al mijn facturen. Steeds weer opnieuw heb je daar enorm veel tijd en energie in gestoken. Op een enkele typefout na, is dat best goed gegaan.

Bedankt dat je mij hebt ontzorgd. Ik hoefde zelf niets te doen. Ik heb me niet druk gemaakt over mijn financiën. Dat kon ook niet, want ik wist er niets van. Jij bepaalde hoeveel winst ik had gemaakt en hoe hoog de belastingaanslag zou worden. De kanttekening die ik hierbij nog wil plaatsen is, dat het me wel enige moeite heeft gekost om die astronomische bedragen te betalen. Maar hé, ik ben een ondernemer. Ik heb het steeds weer gefixt.

En dan die prachtige boekwerken die ik ieder jaar weer van je kreeg. Wat stonden daar veel cijfers in! Je moet wel heel veel gestudeerd hebben, om zulke rapporten te kunnen maken. Petje af hoor!

Alles heeft zijn tijd. Bedankt voor de goede jaren samen. Het team van Anita van Gelder (zij is mijn nieuwe winstadviseur en boekhouder) neemt contact met je op voor het overdragen van mijn boekhouding. Het ga je goed!

Met vriendelijke groet,

[naam]

 

Zo niet natuurlijk 😉
Je echte brief zou er zo uit kunnen zien:

 

Beste [naam boekhouder],

Dank voor je dienstverlening de afgelopen jaren. Ik heb besloten over te stappen naar een andere boekhouder. Ik heb een winstadviseur gevonden, die me ontzorgt op het boekhoudkundige vlak, maar die me ook helpt mijn ondernemersdoelen te realiseren.

Heel graag maak ik een afspraak met je om de overdracht af te wikkelen.

Met vriendelijke groet,

[naam]

Herken je dit?

  • Je brengt ieder kwartaal je ordner of schoenendoos met facturen en bonnen naar je boekhouder toe. Hij is jouw redder en schept orde in de chaos.
  • Jouw boekhouder typt al jouw facturen en bankafschriften over in zijn eigen systeem. Hij heeft je geadviseerd om dat vooral niet zelf te doen.
  • Je hebt geen idee hoeveel omzet of winst je maakt. Je onderneemt in de flow en koerst op je bankrekening.
  • De belastingaangiftes zijn iedere keer weer een verrassing. Je hebt geen idee hoeveel btw je moet betalen. Je hebt regelmatig buikpijn als de btw-aangifte betaald moet worden en jouw banksaldo ontoereikend is.
  • Je boekhouder vertelt je dat je het goed hebt gedaan. Je hebt een mooie winst gemaakt. Dan komt de aangifte inkomstenbelasting. De winst staat niet op je bankrekening, maar je moet wel een flinke belastingaanslag betalen.
  • Bij de bespreking van het jaarwerk heb je geen idee waar je boekhouder het over heeft: activa, passiva, fiscale oudedagsreserve, balans, ondernemingsvermogen, transitoria, … en ga zo maar even door. Hij spreekt jouw taal gewoon niet.
  • Je wordt niet gemotiveerd en gestimuleerd in je ondernemerschap. Je boekhouder helpt je niet naar financieel gezonde financiën. Hij legt slechts de geschiedenis vast en zorgt voor de belastingen

Als jij je in 1 of meerdere van bovenstaande punten herkent, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe boekhouder. En dan één die vooruit kijkt en jou helpt om altijd grip op je bedrijfsfinanciën te hebben, een winstadviseur!

Dit is de tijd om over te stappen. Het nieuwe jaar is net gestart. Het is nog prima te doen om de boekhouding van 2023 op te starten in een ander boekhoudsysteem. Wij hebben zelfs ervaring met het overzetten van boekhoudingen aan het einde van een kalenderjaar. Met een goed stappenplan en de juiste begeleiding, is zelfs dat prima te doen. Als de basis op orde is, kijken we samen met jou wat de volgende stap is.

Wil jij grip op je bedrijfsfinanciën en een stevige steun in de rug van een professioneel en betrokken team? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Maak meteen een afspraak voor een gratis winstgespek. Dan kijken we samen met jou, wat de beste volgende stap is op weg naar meer rust, overzicht en regie over je bedrijf.