Waarom je met 5 bankrekeningen (kleine bordjes) meer geld overhoudt

illustratie ProfitFirst nr 1.2021

 

Onlangs bracht ik als (mede-)kerkbestuurder een bezoek aan een familie die het aan de stok had met een kerkenraadslid. Wat kunnen mensen lelijk doen tegen elkaar. En dat terwijl we als kerkgemeenschap unaniem christelijke leefregels onderschrijven. We zijn het er van harte mee eens. We kennen de theorie. En toch gaat het vaak mis.

Hoe komt dat nou? De mens is van nature een sociaal en emotioneel wezen. We zijn met allerlei emotionele software toegerust, die we niet altijd bewust kunnen besturen. De emotie overruled vaak het verstand. Zelfleiderschap is daarom niet makkelijk. Niets menselijks is ons vreemd.

Impact menselijk gedrag op geld
Hoe vaak heb jij als ondernemer gehoord of gelezen dat je je cijfers moet bestuderen? Kijk naar je winst- en verliesrekening. Bestudeer je balans. Analyseer je cashflow en koppel deze aan je budget. Evalueer je kpi’s. Als je dit allemaal doet, dan weet je precies hoe het met je winst is gesteld. Toch?

Maar dat doe je niet, of wel soms? Ik in ieder geval niet. De kans is wel groot dat je elke dag kijkt hoeveel geld er op je bankrekeningen staat, misschien zelfs wel een paar keer per dag. De kans is ook groot dat je op basis daarvan op je gevoel afgaat en financiële beslissingen neemt. Als er veel betalingen zijn binnengekomen, heb je een goed gevoel. Het gaat supergoed met je bedrijf, geld zat! Je geeft dan gemakkelijk geld uit.

Als er geen geld op de bankrekening staat, slaat de paniek toe. Je moet nu echt achter de klanten aan met achterstallige betalingen! Wat je kun je verkopen om er geld van te maken? Je stelt investeringen uit of kiest een goedkopere variant.

Zo blijf je met je bedrijf continu afhankelijk van het saldo van je bankrekening en verkeer je onbedoeld vaak in financiële onzekerheid.

Profit First houdt rekening met natuurlijk menselijk gedrag
Menselijke gewoontes en natuurlijke instincten zijn moeilijk af te leren. Daarom zegt Profit First: Oké, ik snap het. Je vind je boekhouding niet leuk. Het kost je moeite om je te verdiepen in de cijfers.

Profit First is een systeem dat aansluit bij je bestaande gewoontes. Er zijn 4 belangrijke principes waarop het systeem is gebaseerd. Deze principes zijn geïnspireerd door de dieetindustrie en vertaalt naar de financiën van jouw bedrijf.

  1. Gebruik kleine borden
  2. Eet in een bepaalde volgorde
  3. Ban elke verleiding uit
  4. Zorg voor ritme

Ik ga hier graag wat dieper op in, zodat jij ook overtuigd raakt van het nut van Profit First en in actie komt om jouw bedrijf op een makkelijke manier financieel gezond te maken of te houden.

Gebruik kleine borden – de wet van Parkinson*
Door het gebruik van kleinere borden, zorg je voor een kettingreactie. Wanneer je een klein bord neemt, neem je ook kleinere porties en krijg je dus minder calorieën binnen. Wanneer je minder calorieën eet, ga je afvallen.

Filosoof C.N. Parkinson formuleerde in 1955 de wet van Parkinson, die zegt dat wij de beschikbare ruimte (in tijd of geld) benutten. Dat is ook de reden waarom een krediet op je betaalrekening om een buffer achter de hand te hebben, vaak niet werkt. Er zullen altijd weer argumenten zijn om de ruimte van het krediet te gebruiken, zodat je tegen de limiet aan zit. En dus geen buffer hebt voor onverwachte uitgaven. En als je klant je een week de tijd geeft voor een project, neem je ook de hele week. Maar als maar een dag de tijd krijgt, dan zorg je dat het binnen een dag klaar is.

Minder geld beschikbaar
Je moet er dus bewust voor zorgen dat er minder geld beschikbaar is om je bedrijf draaiende te houden. Als je minder geld hebt voor je bedrijf, zul je op zoek gaan naar manieren om betere resultaat te boeken met minder geld.

De kleine bordjes vertalen we in jouw bedrijf naar de hoofddoelen van je geld: winst, jouw eigen salaris, belastingen en kosten.

5 basis-bankrekeningen
Ga jij aan de slag met Profit First, dan open je allereerst minimaal 5 bankrekeningen:

  1. Ontvangsten
  2. Winst
  3. Jouw salaris
  4. Belastingen
  5. Kosten

Geef deze bankrekeningen ook een toepasselijke naam, zodat je ze meteen herkent als je je bankapp opent.

Twee keer per maand verdeel het binnengekomen geld volgens jouw (maatwerk) Profit First percentages vanaf de ontvangstenrekening naar de andere bankrekeningen. Vervolgens betaal je de kosten vanaf de kostenrekening, belastingen vanaf de belastingrekening, enz.

Op deze manier verklein je de ruimte van het beschikbare geld en doe je een beroep op jouw ondernemersvaardigheden om binnen de beschikbare ruimte je doelen te realiseren. Je nooit onbewust geld besteden aan een doel waar het niet voor bestemd was. En je houdt meer geld over!

Principe 2: Eet in een bepaalde volgorde
In mijn volgende blog leg ik het 2e Profit First principe uit: Eet in een bepaalde volgorde – Het primacy effect.

 

Profit First Professional
Als Profit First Professional ken ik alle ins en outs van het systeem en kan ik je als expert helpen met het optimaliseren van Profit First voor jouw specifieke situatie.

Wil je doorpraten of heb je een specifieke vraag?
Neem contact met mij op of maak meteen een afspraak in mijn online agenda. Ik help je graag!

*Bron: Profit First – Mike Michalowicz/Femke Hogema