Zakelijk gebruik privéauto

 

Je maakt zakelijke ritten in je privéauto. Dan worden je autokosten berekend aan de hand van een kilometeradministratie. Waar moet je zoal rekening mee houden? En hoe zit het met de BTW?

Berekening van de autokosten
Autokosten van je privéauto worden berekend aan de hand van een kilometeradministratie. Per zakelijk gereden kilometer mag je € 0,19 ten laste van je resultaat boeken. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn ook zakelijke kilometers. Daarnaast mag je geen andere autokosten opvoeren, zoals onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten. Bij 1000 zakelijke kilometers kun je al een bedrag van € 190,00 ten laste van je winst boeken. Het zou toch heel jammer zijn als je hier geen gebruik van maakt. Je hoeft het geld niet over te maken naar je privé-rekening, maar dat mag wel.

Andere reiskosten
Zakelijke reiskosten die je daarnaast maakt met het openbaar vervoer of met je fiets blijven aftrekbaar. Huur je een bestelauto voor een bijzondere zakelijke situatie, dan zijn de huurkosten volledig aftrekbaar als vervoerskosten. Dit geldt niet voor het huren van een personenauto ter vervanging van je eigen auto als die kapot is of door je partner wordt gebruikt. In dat geval blijft € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekbaar.
Als je niet beschikt over een eigen auto en alleen incidenteel een auto huurt voor zakelijke doeleinden, dan zijn de kosten wel geheel aftrekbaar.

BTW bij een sluitende kilometeradministratie
BTW die je hebt betaald in verband met door jou betaalde privéautokosten, kun je gedeeltelijk terugvragen.  Als je een sluitende kilometeradministratie bijhoudt, dan mag je het percentage van de totaal gereden kilometers dat voor zakelijke ritten is gemaakt ook toepassen op het totale BTW-bedrag in de autokosten. Let wel: dan moet je ook elke privé-kilometer verantwoorden. Daar word je niet blij van.

Kilometeradministratie
Een kilometeradministratie bijhouden kan op verschillende manieren. Er zijn tegenwoordig prachtige volautomatische ritregistratiesystemen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Een aantekening in je agenda of in een schrift in je auto, die je vervolgens verwerkt in een Excel-bestand  op je computer werken ook prima.
Vervolgens moet je kilometeradministratie controleerbaar zijn met behulp van andere documenten uit je administratie (agenda, facturen, orderbriefjes, ….). zorg dat je aannemelijk kunt maken, dat je kilometeradministratie klopt!

Wil je gratis een Excel-sjabloon ontvangen, waarmee je je eigen kilometeradministratie kunt bijhouden? Mail me dan even (info@anitavangelder.nl), dan stuur ik het je toe. Dit sjabloon kun je ook gebruiken als je wilt aantonen, dat je in je auto van de zaak minder dan 500 km. privé rijdt.

BTW bij een niet-sluitende kilometeradministratie
Ik kan me goed voorstellen, dat je helemaal geen zin hebt om elke privé-kilometer te verantwoorden. Je mag ook een andere regel toepassen. Helaas pakt die nogal eens minder gunstig uit, maar het is wel veel minder bewerkelijk: Alle BTW op autokosten mag teruggevraagd worden en er vindt een correctie plaats van 1,5% van de oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto.

Auto zakelijk of privé? Mag je kiezen?
Als je alleen privé ritten maakt, dan hoort je auto tot je privévermogen. Zijn de ritten die je maakt 90% of meer zakelijk, dan hoort je auto tot je bedrijfsvermogen. In alle andere gevallen mag je kiezen. De regels zijn te complex om een kilometrage te noemen, waar je rekening mee kunt houden bij de keuze tussen een auto in privé of zakelijk aan te schaffen. Sta je voor de keuze? Neem dan even contact op met je boekhouder, die kan voor je uitrekening wat voordeliger is.

Heb je een auto van de zaak en rijdt je hierin ook privé? En wil je weten hoe het dan zit? Binnenkort schrijf ik hier meer over.