Bankmutaties downloaden

Steeds meer bedrijven ontvangen geen papieren bankafschriften meer en raadplegen bankmutaties uitsluitend digitaal. Natuurlijk heeft dit heel veel voordelen, maar je moet ook even opletten!

Geen papieren afschriften meer

Rekeninghouders gaven hun bank de afgelopen jaren vaak toestemming om geen papieren afschriften meer te versturen. De banken besparen hier veel geld mee. ‘Internetklanten’ ontvangen soms alleen nog hun jaaroverzicht op papieren, maar ook dat is in veel gevallen al digitaal geworden.

Wat is het voordeel?

Het grote voordeel is dat digitale bankmutaties gemakkelijker geraadpleegd kunnen worden en geïmporteerd kunnen worden in een boekhoudpakket. Dit bespaart veel tijd en moeite. Bij online boekhouden kan steeds vaker het boekhoudpakket gekoppeld worden aan het internetbankieren, waardoor de mutaties zelfs automatisch geïmporteerd worden. Gemak dient de boekhouder!

Waar moet je dan op letten?

Banken wissen transactiesgegevens na een bepaalde periode. Je bent zelf verantwoordelijk voor het downloaden en bewaren van de gegevens. Als je dat vergeet, gaat het geld kosten. Je kunt bij je bank nog wel langere tijd een aanvraag indienen voor het opvragen van de mutaties, maar de meeste banken vragen daar fors geld voor. Het is beter om dit te voorkomen.

De rechtbank oordeelt

De Rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld, dat betalingen met een onjuist kenmerk (ongerichte betalingen), niet zomaar op een andere aanslag mogen worden afgeboekt. De belastingplichtige moet altijd de gelegenheid krijgen om alsnog een bestemming aan de ‘ongerichte betaling’ te geven. Ga dus niet zomaar akkoord met een naheffing of boete!

Bestandsformaat

Je kunt verschillende bestandsformaten kiezen bij het downloaden van bankmutaties. Ik adviseer om een pdf te downloaden als plaatsvervanger van het papieren afschrift. Voor het importeren in je boekhoudpakket is een ander formaat nodig. Steeds meer banken en boekhoudprogramma’s kun je koppelen, zodat het importeren helemaal niet meer nodig is. Raadpleeg hiervoor de leverancier van het pakket.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het downloaden van bankmutaties?
Bel of mail ons gerust, wij helpen je graag!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp