Profit First Winstuitkering

Profit First helpt je om grip op je geld te houden. Met de winstuitkering vier je elk kwartaal je winst en help je je bedrijf om te groeien.

Waar is mijn winst gebleven?

Vraag jij je wel eens af waar je winst is gebleven? Als de winst niet meer op je bankrekening staat en je hebt geen bewuste reservering gedaan voor de belasting, dan kan de belastingaangifte heel vervelend worden. Met de complimenten van je boekhouder (want winst, je hebt het goed gedaan), moet je een flink bedrag aan belasting betalen. En daar zit de pijn, want daar had je even geen rekening mee gehouden.

Profit First winstuitkering

Profit First helpt je om grip op je geld te houden. Met Profit First kies je bewust wat je met je winst doet én reserveer je voor de belastingen. De winstuitkering is hier een belangrijk onderdeel van.

Als het goed is heb je een kwartaal lang iedere twee weken een stukje van al je inkomsten overgemaakt naar je winstpotje. Dit is een aparte bankrekening, die speciaal hiervoor wordt gebruikt. Aan het eind van het kwartaal staat daar een bedrag. Of dat nu groot of is klein is, dat is helemaal niet belangrijk. Het is jouw winst. En dat ga je vieren! Jij bent immers de beste werknemer van je bedrijf.

Stap 1 Profit First winstuitkering: Vier je winst

De manier waarop je je winst viert is door 50% van het winstbedrag over te maken naar jouw privérekening. Het is vervolgens niet de bedoeling dat dat geld opgaat aan de dagelijkse boodschappen. Zorg dat je er echt iets mee doet, waar je blij van wordt. Koop iets wat je altijd al graag had willen hebben. Of bestemt het voor een specifiek doel. Je koopt en mooie sieraad of een boek, drinkt koffie met appeltaart op een terrasje, spaart voor het kopen van een twee huis of maakt een verre reis. Het mag allemaal. Maak een mooie herinnering. Het is niet belangrijk of dat groot of klein is. Dat is stap één van de Profit First winstuitkering.

Stap 2:  help je bedrijf om te groeien

Dan heb je nog een helft van de winst staan. Die gaat ook van de winstrekening af.
In eerste instantie maak je dit deel van je winst over naar ‘Winst afblijven’ rekening. Deze bankrekening staat bij een tweede bank. Een andere manier is om deze bankrekening te verbergen in je bankapp. Het is de bedoeling dat je deze bankrekening niet dagelijks ziet, zodat je de verleiding om er impulsief even een bedragje uit te ‘lenen’ wegneemt.

De tweede helft van je winst is een buffer voor moeilijke tijden. Een buffer voor het opbouwen van financiële stevigheid in je bedrijf. Dat is heel belangrijk.

Als de buffer op een gegeven moment groot genoeg is, dan kan het ook een ander doel dienen. Je kunt daar een investering van doen. Bijvoorbeeld een duur traject bij een business coach, het verbouwen van je kantoor of het ontwikkelen van een nieuwe website. Het doel van je winst moet een winstgevend doel zijn.

Maak dus verschil tussen kosten en winstgevende investeringen. Bij kosten gaat je winst meteen terug je bedrijf in. Het gaat op aan dagelijkse dingen. Een winstgevende investering helpt je bedrijf om te groeien, om de volgende stap te zetten.

Je kunt je winst ook besteden aan je oude dag. Een manier bedenken om na je ‘werkende leven’ de vrijheid te hebben om je eigen keuzes te maken. Hier zet je dan structureel geld voor opzij.

4 doelen van je Profit First winstuitkering

Er zijn dus 4 mogelijke doelen van je Profit First winstuitkering:

  1. Vier je winst en beloon jezelf
  2. Een buffer voor financiële stevigheid in je bedrijf.
  3. Winstgevende investering
  4. Oude dag

Dit zijn 4 superbelangrijke doelen van je winst, die je op een gemakkelijke manier realiseert met Profit First!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp