Zorgverzekeringswet (ZVW) voor ondernemers

Hoi Anita, Kun je mij uitleggen waarom ik voor de zorgverzekeringswet moet betalen? Ik betaal elke maand voor mijn ziektekostenverzekering en dat lijkt me wel genoeg. Ik weet ook niet precies wat deze wet dan inhoudt.

In de zorgverzekeringswet is geregeld hoe de zorg in Nederland betaald wordt. Grofweg gebeurd dat op 3 manieren:

  1. Premie aan de door jouzelf gekozen zorgverzekeraar.
  2. Bijdrage ZVW
  3. Mocht er nog wat overblijven in de schatkist van de Nederlandse staat, dan gaat dit vaak naar de zorg.

Je ontvangt een aanslagbiljet van de Belastingdienst voor de bijdrage ZVW. De hoogte van de bijdrage is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je moet betalen.

Met de bijdrage zorgverzekeringswet betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg. Als je in loondienst bent, betaalt je werkgever voor jou. Als zelfstandige moet je dit zelf doen. Dit is dus wat anders dan je zorgverzekeringspremie.

Twee aanslagen

Ben je ondernemer met een eenmanszaak of VOF, dan betaal je dus naast je inkomstenbelasting over je winst ook ZVW. Je krijgt hiervoor twee aparte aanslagen van de Belastingdienst.

Sparen of voorlopige aanslag

Vaak ontvang je van de Belastingdienst voorlopige aanslagen met geschatte bedragen op basis van de aangiftes die je in de voorgaande periodes hebt gedaan. Is dat voor jou niet het geval, dan kun je twee dingen doen:

  1. Maak een schatting van je winst en van de inkomstenbelasting en bijdrage ZVW die je daarover moet betalen. Reserveer dit bedrag op een aparte spaarrekening, bij voorkeur bij een andere bank dan je huisbank. Werk je met Profit First, dan maak je met jouw maatwerk percentage iedere 2 weken een bedrag over naar deze spaarrekening. Zo kun je de aanslagen die je gaat ontvangen, gemakkelijk betalen.
  2. Een andere mogelijkheid is het aanvragen van een voorlopige aanslag inkomstenbelasting bij de Belastingdienst. Dit heeft als voordeel dat je het geld niet voor iets anders dan belastingen en premies kunt gebruiken. Bovendien betaal je op deze manier minder of geen belastingrente als de definitieve aanslag komt.

Kom in actie en neem zonodig contact op met je adviseur

Zorg dat je steeds weet hoeveel inkomstenbelasting en bijdrage ZVW je gaat betalen op basis van jouw eigen winstplan. Kies vervolgens op welke manier jij iedere maand betaalt naar je spaarrekening of de Belastingdienst. Een slimme ondernemer is op de toekomst voorbereid!

Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op met je adviseur.
Je kunt ook afspraak maken voor een gratis adviesgesprek met mij. Ik help je graag een stapje verder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp