Waarom je met meer omzet minder winst maakt

Herken je dat?

Dat je met meer omzet niet persé meer winst overhoudt? Sterker nog: het geld lijkt er zo hard uit te vliegen, dat je soms in de situatie komt dat je de rekeningen niet meer kunt betalen.

Het lijkt heel tegenstrijdig. Je hebt goed nagedacht over je verdienmodel, over je prijzen, je bent écht behoorlijk meer omzet gaan maken. Maar onder aan de streep blijft er níet meer over. Hoe kan dat nou?

Bij een groeiende business stijgen de kosten. Je geeft meer geld uit aan systemen, automatisering, de kosten van je team. Het is niet zo gek dat het geld er harder uitvliegt. Maar dat verklaart niet alles.

Professor C. Northcote Parkinson publiceerde op 19 november 1955 een artikel over een wet die hij had ontdekt: “werk breidt zich uit tot de tijd die beschikbaar is (gesteld) voor zijn voltooiing.” Met andere woorden: We benutten de beschikbare ruimte in tijd. Bij een deadline over een maand kun je veel onderzoek doen, businessbuddies raadplegen, woorden op een weegschaal leggen, … Maar op het moment dat de tijd beperkt is tot bijvoorbeeld een halve dag, dan benut je die ruimte optimaal en lukt het je om in die tijd de klus af te ronden.

Zo gaat het ook met (bedrijfs)geld. Op het moment dat je heel veel geld beschikbaar hebt – en dat is zo bij een hogere omzet – dan geef je dat geld ook gemakkelijker uit. Zoals jullie weten werk ik met Profit First. Eén van de Profit First principes is het kleine bordjes principe.

Profit First zegt dat het het psychologisch gezien heel dom is om één bankrekening te hebben met al je geld. Want wij mensen benutten alle beschikbare ruimte. Dus wat moeten we doen? We moeten meerdere potjes maken voor ons geld. Eén voor belastingen, voor je salaris, voor kosten en zo nog wat potjes. En dat werkt! De beschikbare ruimte in het kostenpotjes is veel kleiner, omdat een deel van het geld in andere potjes zit. Het gevolg is dat je creatiever met je geld omgaat en lukt het je om met dezelfde euro’s meer te realiseren.

Profit First is dé methode om grip op je bedrijfsfinanciën te krijgen

Met Profit First maak je altijd winst, ervaar je rust in je financiën en maak je betere keuzes.

In mijn training Duurzaam Winst Maken krijg je inzicht in je geld, maak je een haalbaar winstplan en leer je om je geldstromen te sturen met Profit First.

Meer info en inschrijven:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp