Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

picto.kleur.Persoonlijk.2021

Traditioneel is december dé maand om je relaties een beetje extra aandacht te geven. 
Tijd om de fiscale kant van relatiegeschenken eens onder de loep te nemen.

Wat is een relatiegeschenk?
Een relatiegeschenk is een kado dat je eenmalig aan een bestaande relatie geeft. Relaties zijn klanten, leveranciers of andere zakelijke contacten. Personeel valt hier niet onder. Het is belangrijk dat het om een bestaande relatie gaat. Geschenken ter promotie van je bedrijf vallen onder acquisitie en zijn normale bedrijfskosten.

Gemengde kosten
Relatiegeschenken vallen in de categorie gemengde kosten. Gemengde kosten hebben niet alleen een zakelijk, maar ook een persoonlijk belang. Het zakelijke deel is aftrekbaar, het persoonlijke deel niet. Het is lastig om dit per geschenk te splitsen, daarom zijn er regels bedacht om deze scheiding aan te brengen.

Welk deel is aftrekbaar?
80% van de uitgaven voor relatiegeschenken is aftrekbaar, 20% wordt aan het einde van het boekjaar fiscaal gecorrigeerd en weer opgeteld bij de winst.
Als je heel veel gemengde kosten hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een vast bedrag te corrigeren. Voor een ZZP-er, eenmanszaak of VOF is het vaste bedrag € 4.500 te corrigeren. Dit is pas voordelig bij € 16.982 aan gemengde kosten. Voor een BV is het vaste bedrag € 4.500 of 0,4% van de totale loonsom, als dat meer is dan € 4.500. Het is handig om de relatiegeschenken daarom op een aparte grootboekrekening te boeken. Dit geeft meteen duidelijkheid.

Hoe zit het met de btw?
Als de totale kosten per persoon niet meer bedragen dan € 227 (exclusief btw), mag je de btw verrekenen. Kom je daarboven, dan is dit niet altijd vanzelfsprekend. Hierbij geldt de volgende regel: Als de ontvanger het geschenk zelf zou hebben gekocht, zou hij dan recht hebben op aftrek? Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, dan mag je de btw niet aftrekken. Is het antwoord ‘ja’, dan mag dit wel.

Weet je niet zeker hoe het in jouw geval zit? Bel of mail me gerust, dan denk ik met je mee!